Hopp til hovedinnholdet

Levende torg

Levende Torg 2018

For femte året på rad arrangerer vi Levende torg på Stortorget, midt i Lillestrøm.
 

Hva

Under årets Levende Torg skal en parkeringsplass forandres til en møteplass full av liv og røre.

Hva er gode byrom? Det er noe av det årets Levende Torg skal prøve å gi et svar på. 

Levende Torg har blitt en tradisjon i Lillestrøm og arrangeres nå for femte gang. Nytt av året at man samarbeider tett med Trøbbelskyter. Et selskap som jobber med kulturprosjekter og står bak ting som for eksempel Kulturhuset i Oslo, Sukkerbiten og festivalen Piknik i Parken.

– Det vi vil skape i Lillestrøm er et lite laboratorium vi kan trekke læring av og som gjør at man kan jobbe videre med mer permanente byrom. Dette er jo kommunens prosjekt, så vi må også bruke denne plattformen til å si noen om hva Skedsmo kommune er og den utviklingen den har hatt de siste årene, sier Morten Usterud fra Trøbbelskyter.

Dette gjøres ved å forvandle en parkeringsplass til et midlertidig byrom som skal være en møteplass og et senter for aktivitet. 

Prosjektet ønsker å skape attraksjoner for alle innbyggersegmenter. 
 

Når

Levende torg åpner 29. juni og vil vare frem til månedsskiftet august/september.

Hvordan kan Stortorget bli et interessant sted for DEG?

Bruk #levendetorg for å dele inntrykk, inspirasjon og ideer eller kontakt oss på epost: kultur@skedsmo.kommune.no

Hvor

Stortorget på Lillestrøm.
Levende torg 2018
}

Bakgrunn

Skedsmo kommune har fokus på byutvikling, og Lillestrøm har og er inne i en periode med økt utbygging, som bidrar til at bybildet endres over tid. Levende torg etableres som en midlertidig aktivitets- og møteplass på Stortorget om sommeren, for å illustrere og vise hvordan omdannelsen av byen skal skje. Gjennom Levende torg ønsker vi å vise hvordan en høyere og tettere by, også vil skape åpne rom, som gjør at innbyggere vil være i byen og bruke byen. 

Vi ønsker at befolkningen skal få et bevisst forhold til plassen og venne seg til at den ikke brukes til parkering, men som møteplass og et sted for aktiviteter. Byutviklingsbegrepet kan gi negative assosiasjoner og gjennom dette prosjektet ønsker vi å si og vise hva byutvikling kan være, og bidra til en positiv holdning blant kommunens befolkning. Videre er det et prosjekt som på flere måter muliggjør kommunikasjon med innbyggerne og næringsliv. 

Gjenbruk og tidligere år

Alt utstyret fra Levende torg 2016 (trampoliner, bordtennisbord, griller og blomsterurner) ble flyttet ut til steder de kan stå permanent. Også sand og grus gjenbrukes. 
 
Fra tidligere år så ble BMX-banen fra 2014 ble til turvei på ved Løkendalen på Skedsmokorset. Boccia-banen og volleyballbanen fra 2015 ble turvei på Oksefjellet og lekeapparatene står i dag på lekeplassene i AC Svarstadgate og i Ole Bulls park i Lillestrøm.
 
 
I kronikken fra 2016, «Kommunikasjonsknutepunkt eller levende by?», diskuterte arkitekt Alv Skogstad Aamo byutvikling, urbanisering og byrom. Han trekker fram Levende torg på Stortorget i Lillestrøm som et eksempel på hvordan man kan utvikle attraktive byrom.

Levende torg 2017

Levende torg 2016